Tuesday, December 14, 2010

Keropok Lemau/Masuk Angin

Saya ada goreng beberapa keping keropok udang baru-baru ni... mmm..mmmm Sodappp... Lazzizzz...

Setelah lebih kurang seminggu, mereka sudah dalam keadaan yang lemau dan masuk angin serta tidak lagi rangup. Saya kira puncanya sebab bekas yang dipakai untuk menyimpan mereka tidak kedap udara. Semut pun ada masuk setelah seminggu.

Saya cuba goreng semula sekeping... garing balik...

Tapi kalau saya goreng semula, saya takut ada risiko terlebih masak. Jadi, saya cuba masukkan dalam ice box untuk mengurangkan kandungan air. Setelah dua hari, tiada perubahan melainkan sejuk aje.

Saya cuba masukkan dalam ketuhar (ketuhar tu oven laaaa....).. Saya guna ketuhar cap Butterfly yg org biasa guna tahun 80an dulu. Masih ada dibuat dan dijual. Saya gunakan api paling kecik dan letak atas dapur gas (gas stove). Saya letak atas bekas aluminium dan biarkan beberapa lama. Dia tak akan hangit إن شاء الله (Insya Allah) sebab api yg paling kecik digunapakai. Letak berjam-jam pun ok. Tapi tidak perlu lah lama sesangat.

Hasilnya, memang menjadi. Keropok yang lemau tu dah jadi garing dan malah semakin lazat serta enak serta lezat pula... pulak dahhh... الحمد لله

0 comments:

Post a Comment

About This Blog

Lorem Ipsum

Lorem Ipsum

Lorem

Link Count Widget

Kelaster Pete

tracker

enough nang

Followers

Web Design

Cari sampai dapat...